Ogród lawa

Ogród w stylu naturalnym charakteryzują miękkie linie rabat z dużą ilością roślin kwitnących rozlewających się niczym lawa. Architektura domu idealnie wpisuje się w całość założenia ze względu na ceglane wykończenie elewacji.

W ogrodzie frontowym zaproponowano większość roślin zimozielonych, aby jego przestrzeń była reprezentacyjna przez cały okres wegetacyjny. Zaproponowano nieregularne połacie zimozielonych krzewów, które poprzez formowanie stworzą swego rodzaju „żywe rzeźby”. Pomiędzy nimi znajduje się trawnik oraz niskie byliny, trawy ozdobne oraz niewielkie drzewa o parasolowatym pokroju. Ścieżka do domu została zaprojektowana z wielkoformatowych jasnych płyt betonowych. Dla uzyskania kontrastu podjazd proponuje się wykonać z ciemnej kostki betonowej. Murki oporowe zaprojektowano z cegły, nawiązując w ten sposób charakterem do budynku mieszkalnego.

Do ogrodu właściwego prowadzi jednolita betonowa ścieżka z płyt wielkoformatowych, z kolei ścieżka ogrodowa prowadząca do tarasu wykonana zostanie z dużych kamieni osadzonych w utwardzonym kruszywie. Na tarasie znajduje się zestaw mebli wypoczynkowych dla 4 osób oraz stół jadalniany dla 6 osób. Rabaty wokół tarasu uformowane zostały w łagodną skarpę która rozlewa się w stronę ogrodu. Roślinność zaproponowana na rabatach to byliny kwitnące na fioletowo i biało, zwiewne trawy ozdobne oraz zimozielone niskie krzewy.

Ogród w stylu naturalnym podzielony został na kilka wnętrz ogrodowych. Z tarasu zaproponowano dwa zejścia - główne prowadzące do altany i boczne prowadzące do ogrodu warzywnego. Przy głównym zejściu z tarasu poprowadzono nieregularną ścieżkę z kamieni, którą osadzono w trawniku. Pierwsze wnętrze stanowi ceglany placyk z antracytową ścianą w otoczeniu zieleni. Na placyku zaproponowano rozkładany stół jadalniany przeznaczony dla 6-8 osób. Z tego miejsca można przejść do kolejnego wnętrza z miejscem na palenisko ogrodowe. Jest to strefa z drewnianymi ławeczkami zamontowanymi na murkach wykonanych z cegły. Centrum stanowi cortenowa misa, która charakterem nawiązuje do materiałów wykorzystanych w ogrodzie. Uzupełnieniem tego miejsca są wolnostojące aluminiowe fotele odporne na warunki atmosferyczne. Z tego miejsca można przejść do altany.

Boczne zejście z tarasu prowadzi do ogrodu warzywnego. Ciekawym elementem podkreślającym tą ścieżkę jest pergola z pnączem, która akcentuje wejście do ogródka.

Projektanci

MIA studio

Lokalizacja

Wrocław

Data

maj 2020

Powierzchnia

1340 mkw

Inwestor

Prywatny

Status

Projekt techniczny w trakcie realizacji

projekty ogrodów Wrocław jadalnia w ogrodzie ogród naturalny projekt ogrodu naturalnego rośliny przy tarasie ogród przy nowoczesnym domu z cegły