Ogród geometryczny

Ogród geometryczny zaprojektowano w stylu nowoczesnym. Charakter ogrodu podkreślają elementy betonowe, takie jak murki oporowe, czy wielkoformatowe płyty na ścieżki. Są to mocne akcenty, które determinują przyszły charakter ogrodu.

Front ogrodu zaprojektowano wspólnie z ogrodzeniem, które nawiązuje do kontekstu bryły budynku. Wejście z furtką zostało przesunięte względem drzwi wejściowych, aby wprowadzić w przestrzeń ogrodu frontowego dynamiczne formy zieleni. Zabieg ten pozwolił uzyskać niebanalny bieg ścieżki prowadzącej do domu, który podkreślony został niskimi, geometrycznymi donicami stałymi z roślinnością zimozieloną i trawami ozdobnymi. Główna ścieżka jest szeroka, dlatego zaakcentowano ją rytmicznie rozstawionymi misami w kolorze antracytowym z zimozielonymi bylinami kwitnącymi na kolor biały. Ciekawym elementem wyeksponowanym na tle drewnianej elewacji budynku jest biała, kubistyczna donica w kształcie głowy, która może zostać podświetlona.

Nad furtką zaplanowano daszek w kolorze białym, zbliżonym do elewacji bryły budynku. Kolor furtki również jest biały, w efekcie czego uzyskujemy jednolity charakter strefy wejściowej. Z uwagi na wprowadzenie zadaszenia nad furtką musiała ona zostać przesunięta w głąb działki. Pozostałą część ogrodzenia tworzą betonowe elementy w kolorze ciemno szarym przełamane pionowymi przęsłami nawiązującymi do wykończenia domu.

Z części frontowej poprowadzono ścieżkę z betonowych płyt wielkoformatowych osadzonych w ciemnym kruszywie. Wzdłuż ścieżki zaplanowano nasadzenia z drzew formowanych na kształt parawanów, które podsadzone zostały trawami. Ścieżka prowadzi na taras wykonany z desek drewnianych.

Na tarasie zaaranżowano wygodny zestaw mebli wypoczynkowych. Zejście z tarasu zaplanowano po jego prawej stronie. W tej części zaaranżowano również saunę z toaletą i prysznic zewnętrzny. Lokalizacja sauny w bliskości domu ma zachęcić do częstszego korzystania z niej. Tuż za sauną zaprojektowano część basenową o wielkości 7,20 m x 4 m, którą połączono z altaną ogrodową i miejscem na palenisko.

Altana ogrodowa zlokalizowana została wzdłuż południowej granicy działki. Jej wielkość obejmuje 50 metrów kwadratowych. Prostokątną przestrzeń altany podzielono na dwie części - jadalnianą oraz grillową. Altana została połączona z paleniskiem osadzonym w zagłębieniu terenu. Miejsce to zdecydowano się wykonać w kształcie prostokątnym z ławami betonowymi wylanymi na odpowiednią wysokość z możliwością rozłożenia na nich poduch zewnętrznych. W pozostałej wolnej części wokół paleniska sugeruje się rozstawić tymczasowe siedziska.

W ogrodzie nie zabrakło miejsca na wyższe akcenty zieleni - drzewa akcentujące narożnik działki oraz drzewa maskujące budynek gospodarczy zlokalizowany w tylnej części ogrodu.

Nowoczesny domek dla dzieci został zaprojektowany, jako podwyższona konstrukcja z zamkniętą częścią na górze i otwartą na dole. Na górny poziom prowadzą schodki umieszczone z tyłu i ścianka wspinaczkowa zlokalizowana z boku. Z górnego poziomu poprowadzona została ślizgawka. Otwarta przestrzeń na dole została uzupełniona o tablicę do rysowania, dodatkowo można zamontować tam kuchnię błotną. Dodatkowym elementem jest huśtawka bocianie gniazdo.

Projektanci

MIA studio

Lokalizacja

Gorzów Wielkopolski

Data

styczeń 2021

Powierzchnia

1518 mkw

Inwestor

Prywatny

Status

Projekt zakończony.

projekt ogrodu przed domem ogród nowoczesny Warszawa projektowanie ogrodów Warszawa beton w ogrodzie