plac publiczny

Przyjęta koncepcja opiera się na otwartym placu publicznym, który stanowiłby miejsce spotkań mieszkańców i użytkowników Szkoły Muzycznej oraz Miejskiego Domu Kultury w Jaworznie. Ruch kołowy należy w maksymalnym stopniu wyeliminować z wnętrza placu. Plac przed wejściem do budynków instytucji kultury zaprojektowano jako otwartą przestrzeń o kształcie prostokąta, co daje możliwość wykorzystania go na większe zgromadzenia (np. rozpoczęcie i zakończenie roku szkolnego, koncerty, czy jarmarki).

Rangę miejsca podkreśla posadzka placu wykonana z prostokątnych, wielkoformatowych płyt granitowych w trzech odcieniach szarości. Układ nawierzchni oparty jest na pięciolinii, która symbolizuje zapis nutowy. Zaproponowano, aby oświetlenie liniowe wyznaczało jej granicę, w wyniku czego przestrzeń placu będzie atrakcyjna także o zmroku. Dodatkowym elementem, który zaleca się wprowadzić są słupy oświetleniowe ze specjalnymi nakładkami o wzorach nut, które skierowane na nawierzchnię poziomą placu będą tworzyły świetliste wzory nut na wyznaczonej pięciolinii. Ponadto słupy wyposażone są w specjalne metalowe profile, do których możliwe jest przymocowanie stalowych linek i zawieszenie na nich ozdób świątecznych lub lampionów w czasie imprez plenerowych.

Plac uatrakcyjnia tryskająca, podświetlana fontanna, której dysze zamieszczone są na poziomie nawierzchni. Wokół placu proponuje się ustawić kamienne, prostokątne ławki z wnękami na formowaną roślinność zimozieloną lub trawy ozdobne. Zaleca się także wprowadzić zadrzewienia niskie wzdłuż elewacji frontowej budynków kultury.

Projektanci

MIA studio

Lokalizacja

Jaworzno

Data

październik 2015

Inwestor

Urząd Miejski Jaworzno

fontanna iluminacja świetlna nocą plac publiczny przy Szkole Muzycznej projekt placu przed szkołą