Ogród śródziemnomorski

Pomysł na ogród śródziemnomorski zrodził się w momencie analizy potrzeb Klientów, którzy marzyli o projekcie ogrodu nowoczesnego z basenem, glicynią oraz paulownią. W związku z tym w projekt wpisano geometryczne kształty rabat, które nadają działce nowoczesny charakter oraz roślinność kolorystycznie nawiązującą do gatunków wskazanych przez Inwestorów.

Ogród podzielono na strefy. Pierwsza z nich to reprezentacyjna strefa ogrodu frontowego, w której akcent stanowi liściaste drzewo ozdobne - paulownia. Wzdłuż ogrodzenia zaproponowano nasadzenia z zimozielonych krzewów, traw ozdobnych oraz krzewinek kwitnących na fioletowo.

Strefę wypoczynkową z basenem i tarasem oddzielają od ogrodu frontowego trzy antracytowe ściany uzupełnione o grabowe parawany. Takie rozwiązanie pozwoli na zwiększenie prywatności Inwestorów. Dodatkowo w części ogrodzenia zaproponowano panele kompozytowe lub drewniane, które ograniczą widok na sąsiadujące działki. Na wysokości basenu proponuje się posadzić drzewa formowane podsadzone bylinami, trawami ozdobnymi i zimozielonymi kulami bukszpanowymi. Na życzenie Inwestorów wprowadzono glicynie po obu stronach wyjścia na taras. Ciekawym elementem konstrukcyjnym dla ekspansywnego pnącza jest system geometrycznych podpór, które z czasem będzie można rozbudować.

W dalszej części ogrodu w pobliżu istniejących brzóz zaaranżowano zaciszne miejsce do medytacji. Na życzenie Inwestorów zostało ono oddzielone od ogrodu właściwego zimozielonym żywopłotem, tworząc kameralne wnętrze. Znajduje się tam miejsce na niewielką ławkę dla dwóch osób oraz postument na figurkę sakralną ze zbiornikiem wodnym. Szum wody wprowadzi Inwestorów w odpowiedni nastrój medytacyjny. Swobodne nasadzenia z cieniolubnych roślin nadadzą bardziej naturalnego wydźwięku tej przestrzeni.

Przy tarasie w tylnej części ogrodu zaproponowano murowaną donicę z bylinami kwitnącymi na fioletowo. W ogrodzeniu zaplanowano furtkę do której prowadzi ażurowa ścieżka z płyt betonowych w kolorze antracytowym. Wzdłuż ścieżki proponuje się nasadzenia z hortensji kwitnących na kolor biały.

Projektanci

MIA studio

Lokalizacja

Wrocław

Data

luty 2018

Powierzchnia

300 mkw

Inwestor

Prywatny

Status

Projekt zakończony