Ogród nowoczesny z donicami

Projektowany ogród nowoczesny charakteryzują murowane donice, które definiują styl założenia. Główna część ogrodu to basen wyniesiony do poziomu tarasu, który bezpośrednio łączy się z altaną ogrodową (Altana nowoczesna "Ribeira"). Jest to przestrzeń na jednej płaszczyźnie, która stanowi jednolite wnętrze ogrodowe. W związku z wyniesieniem terenu w części basenu zdecydowano się zastosować murowane donice wzdłuż ogrodzenia po stronie zachodniej. Pełnią one podobną funkcję jak murki oporowe. Roślinność w nich posadzona będzie atrakcyjna przez cały sezon i podkreśli nowoczesny styl ogrodu.

Ogród nowoczesny w części frontowej stanowi eleganckie wejście zapraszające do domu Inwestora. Ścieżkę podkreśla jasny pas otoczaków z rozplenicą japońską oraz efektownym oświetleniem słupkowym w kolorze antracytowym. Tłem dla tej minimalistycznej kompozycji jest zielony parawan z grabów formowanych osadzonych w ciemnym kruszywie na tle betonowej ściany z wgłębionym oświetleniem, które tworzy grę światła i cienia o zmroku. Tuż przed wejściem do domu zaprojektowano kwadratową, murowaną donicę z roślinnością zimozieloną nawiązującą do dalszej części ogrodu. Pionowym akcentem w donicy jest ozdobne niewielkie drzewo liściaste. Po lewej stronie od wejścia zaproponowano prostokątną donicę oddzielającą strefę wejściową i podjazd do garażu. W niej zaleca się posadzić zimozieloną kosodrzewinę ozdobną przez cały rok.

Część rekreacyjna z tarasem znajduje się z tyłu domu. W tym miejscu zaprojektowano pergolę nawiązującą do projektu altany. Jej fragment ma przymocowane przęsła do murowanej donicy. Na ażurowym zadaszeniu proponuje się zamontować ruchomą, materiałową markizę w celu ochrony tarasu przed letnim deszczem lub słońcem. W cieniu pergoli można ustawić stół dla sześciu lub ośmiu osób. Dodatkowo pod pergolą zaprojektowano ławeczkę wmontowaną w donicę, która okala taras.

Z tarasu ażurowa ścieżka prowadzi do nowoczesnej drewutni. Drewutnia jest murowana, a przęsła wewnątrz konstrukcji są stalowe pomalowane proszkowo na kolor antracytowy, nawiązujące do przęseł zastosowanych w konstrukcji altany i zadaszenia tarasu. Nawierzchnia pod drewutnią została utwardzona i wykonana w tej samej kolorystyce co strefa wejściowa i strefa rekreacyjna z basenem.

Projektanci

MIA studio

Lokalizacja

Sulechów obok Zielonej Góry

Data

lipiec 2017

Inwestor

Prywatny

murowane donice ścieżka z płyt betonowych podjazd z płyt betonowych taras nowoczesny i murowane donice drewutnia w ogrodzie ścieżka w ogrodzie nowoczesna altana basen w ogrodzie plac zabaw w ogrodzie