Ogród geometryczny

Koncepcja zagospodarowania ogrodu nawiązuje do architektury budynku, który ma charakter nowoczesny. Na życzenie Inwestora ogród zaprojektowano w stylu minimalistycznym opierając się o formy geometryczne. Proste kształty i stonowana kolorystyka nawierzchni z płyt betonowych tworzy nowoczesny ogród geometryczny.

W części frontowej ogrodu zaproponowano nawierzchnię z płyt betonowych firmy LIBET w dwóch rozmiarach i kolorach - białym i antracytowym. Płyty na ścieżce, podjeździe do garażu oraz miejscu parkingowym przeznaczonym dla czterech samochodów osobowych zostały ułożone we wzór poprzecznych pasów. Zieleń w strefie wejściowej pełni funkcję reprezentacyjną. Zastosowane nasadzenia poprowadzone zostały pod skosem, wprowadzając dynamikę w strefie wejścia. Powierzchnia dywanowego trawnika podkreśla elegancję i subtelność kompozycji. W jego obu narożnikach zaaranżowano niewymagającą zieleń niską: kosodrzewinę, lawendę, czyściec wełnisty oraz owies wieczniezielony podsypany jasnym kruszywem.

Dla przeciwwagi dla płaskiej powierzchni trawnika w strefie wejściowej zdecydowano się wprowadzić akcent w formie wyniesionej rabaty, wykonanej z bloczków betonowych, pokrytej jasnym tynkiem. Takie rozwiązanie przyczyni się do wprowadzenia ciekawych form w przestrzeń ogrodu geometrycznego i będzie idealnym rozwiązaniem na terenie o podłożu gliniastym. Zabezpieczy to projektowaną roślinność przed zamieraniem. Wypełnienie donic żyzną ziemią oraz montaż drenażu pozwoli uniezależnić się od zastanych warunków glebowych. Dodatkowym atutem roślinności umieszczonej w donicach jest ich wcześniejsza, wiosenna wegetacja, która przyczyni się do szybszego zawiązania liści i kwiatów. Wzdłuż ścieżki wprowadzono oświetlenie i zaproponowano cztery nowoczesne lampy ogrodowe, które pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale również dzięki swojej geometrycznej formie, funkcję estetyczną.

W jednym z narożników działki zaproponowano kompozycję z sosen czarnych podsadzonych zimozielonymi krzewami i trawami. Wzdłuż całego ogrodzenia na życzenie Inwestora zaproponowano nasadzenia z żywotników, które szybko urosną tworząc zieloną ścianę, zapewniającą poczucie intymności w ogrodzie.

Na taras prowadzi ścieżka w jednolitej kolorystyce, aby nie odciągać wzroku od nasadzeń dookoła. W pierwszej donicy przy tarasie, zaaranżowano miejsce dla róż, których miłośnikiem jest Inwestor. Będzie można je podziwiać również z wnętrza domu, gdyż znajdują się na wprost okna. Pozostałe donice okalające taras, obsadzone zostaną roślinnością nawiązującą do części frontowej. Nawierzchnię tarasu proponuje się wykonać w takiej samej samej kolorystyce co ścieżki i podjazd, ale zastosować inny rozmiar płyt i ułożenie.
Na tarasie zaproponowano pergolę, gdzie zostanie zawieszona tkanina, którą będzie można dowolnie przesuwać w zależności od pogody i potrzeb.

Akcentem w tylnej części ogrodu jest magnolia w trójkątnej rabacie wyścielonej otoczakami. W tym miejscu zdecydowano się także zlokalizować budynek gospodarczy, do którego prowadzi ścieżka zwieńczona pergolą, którą porastają róże pnące. Będzie to ciekawy akcent w tej części ogrodu. W przeciwległym rogu działki umieszczono altanę z grillem oraz miejscem na drewno.

Projektanci

MIA studio

Lokalizacja

Lubin

Data

luty 2017

Inwestor

Prywatny

Publikacje

ogród przed domem nowoczesny ogród geometryczny taras z białymi donicami pergola na tarasie altana z grillem nowoczesny ogród geometryczny